­

"Avem case de marcat conforme cu noile norme"

     Sunt tot mai multe unitati service si chiar distribuitori de aparate fiscale care sustin cu tarie ca au case de marcat conform noilor norme.

     Bineinteles ca la data publicarii prezentului articol, NU ESTE ADEVARAT!

     Vom analiza in detaliu aceasta situatie, demonstrand fara nici o indoiala ca acele unitati service practica reclama inselatoare.

  1. Primul argument este cel mai elocvent : NU S-AU APROBAT NOILE NORME (inca nu sunt publicate in monitorul oficial, fiind in dezbatere publica);
  2. In momentul de fata in OUG 28/1999 se specifica clar ca aparatele fiscale se vor inlocui si nu este posibila upgradarea celor existente;
  3. In acest moment sunt avizate un numar de case de marcat care au jurnal electronic (adica cele cu o rola) si au GPRS, insa softul lor nu indeplineste conditiile de comunicare cu viitorul server al ANAF. Nici nu ar fi posibil din moment ce nici cei de la ANAF nu au finalizat procedura de conectare la viitorul server. 

     Noile case de marcat vor fi disponibile dupa ce sunt indeplinite o serie de etape :

  • Se publica normele de aplicare a OUG 28/1999;
  • Producatori intr-o perioada de aproximativ 30-40 de zile de la publicare vor fabrica un prototip al viitoarei case.
  • Dupa fabricarea prototipului va fi o perioada de aproximativ 30 de zile pentru testare si corectarea eventualelor erori aparute in functionarea casei de marcat.
  • Dupa perioada de testare prototipul este depus la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica pentru obtinerea Avizului Tehnic. Acesta se elibereaza intr-o perioada de 30 de zile.
  • Dupa obtinerea Avizului Tehnic casa de marcat impreuna cu documentatia de avizare se depune la Ministerul de Finante pentru obtinerea Avizului de Distributie si Service. Acesta se obtine intr-o perioada care poate varia de la 30 zile la 90 de zile.
  • Dupa obtinerea avizului tehnic, producatorul va avea nevoie de o perioada pentru producerea caselor de marcat

     Concluzia este ca viitoarele case se vor putea comercializa dupa o perioada de aproximativ 180 de zile de la aparitia normelor de aplicare a OUG 28/1999 si ca cei care dezinformeaza cu buna stiinta ar trebuii ocoliti de clienti.

Scris de : Dianex

Cristina P
As dori sa stiu atunci cand se emite un bon fiscal pt o persoana juridica, de ce pe bon apare semnul # si nu apare RO si apoi codul fiscal
Dianex
Casa de marcat poate fi programata sa afiseze doar codul fiscal, fara RO in fata. De aceea apare semnul #.

You don`t have permission to comment here!
­